poniedziałek, 29 lutego 2016

Ciasteczka orzechowe

Uwielbiam piec. Uwielbiam ciasteczka. Połączyłam więc oba zdania w realizację i oto są! Moje pierwsze ciasteczka orzechowe. Przepis poniżej, jest bardzo prosty! Prawdę mówiąc największy problem był z wyłuskaniem orzechów (bo taki mały złodziejaszek podbiegał i podjadał :)).


Składniki:

25 dkg masła roślinnego
10 dkg cukru pudru
10 dkg zmielonych orzechów
30 dkg mąki pszennej
2 żółtka

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na pół godziny.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części formować wałek o średnicy ok 0.5 cm i odkrawać paseczki na długość 3-5 cm. Układać na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Można też ciasto rozwałkować i wyciąć różne kształty.
Ciasteczka układać blisko siebie z niedużymi odstępami.
Piec 10-15 minut, aż ciasteczka zarumienią się na złoty kolor.
Smacznego 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co czujesz...